WORKSHOPS

Inspiratiewerksessie ‘Samenwerking in een slimme stad’

Inspiratiewerksessie ‘Samenwerking in een slimme stad’

Wij zien steeds meer goede voorbeelden hoe nieuwe technologieën en innovatieve toepassingen kunnen bijdragen aan de maatschappelijke en stedelijke uitdaging. Om impact te kunnen maken, is een goede samenwerking van groot belang. Een samenwerking met overheid, bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap én gebruikers. Het gaat om verschillende belangen, het vraagt om transparantie en gelijkwaardigheid. Op 20 april 2022 gaan wij daarover met elkaar in gesprek in de 5G Hub op High Tech Campus Eindhoven.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 14.00 uur – Inloop
 • 14.30 uur – Woord van welkom en introductie 5G Hub
 • 15.00 uur – Presentatie onderzoeksresultaten van We-CPV naar de vraag ‘Hoe moeten wij privaat/publiek samenwerken om stedelijke en maatschappelijk uitdagingen op te lossen?
 • 15.20 uur – Rondleiding en ‘Smart City’ demonstraties
 • 16.00 uur – Aan de slag met Businessmodelcanvas
 • 16.45 uur – Resumé
 • 17.00 uur – Borrel

Wil jij ook meedenken over een samenwerking voor jouw stad? Meld je dan snel aan voor de Inspiratiewerksessie ‘Samenwerking in de slimme stad’ 

DETAILS EVENEMENT
Datum Woensdag 20 april 2022
Aanvang van 14.00 tot ca. 17.00 uur
Locatie High Tech Campus Eindhoven
Gebouw 25.3
High Tech Campus 25
5656 AE Eindhoven
SLIMME INITIATIEVENTOETS​

Exclusieve workshop op 22 april: Slimme initiatieventoets

Stel je wilt een evenement organiseren of een dakkapel bouwen – hoe vind je dan de informatie om te kijken of je daarvoor een vergunning kunt krijgen en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Daarvoor ontwikkelen we binnen de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ de Slimme Initiatieventoets. We willen dat het instrument voldoet aan de eisen van het werkveld en voor burgers en professionals te gebruiken is. Om te bepalen welke informatie naar boven moet komen in het instrument, hebben we jouw input nodig. Graag nodigen we je uit om daarover mee te denken tijdens een ontwerpworkshop op vrijdag 22 april in Amersfoort en samen een ‘proof of concept’ te ontwikkelen onder leiding van creatief strateeg Jurian Strik (Studio-Strik).

Wanneer: vrijdag 22 april 2022 van 9.00 – 12.30 uur
Waar: Paulus Borstraat 41, 3812 TA Amersfoort
Deelname is kosteloos, klik hier om u aan te melden.

Op basis van de aanmeldingen maakt de organisatie een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd. U hoort een week van te voren of u bent geselecteerd. Reserveer het tijdstip vast in uw agenda. 

Wat gaan we doen? 

 • Proof of concept 
 • Met een groep professionals een nieuwe tool ontwikkelen
 • Werken met reframing, een ontwerpmethode 

 

Waarom meedoen?  

 • Je denkt mee over een concrete tool van de toekomst, waarbij alle informatie op één plek beschikbaar, volledig en begrijpelijk is.
 • Je leert werken met de Reframing-ontwerpmethode en speculatief ontwerpen. Die methodes kun je inzetten in je werk om anders te leren kijken naar ingewikkelde vraagstukken.
 • Je ontmoet een interessant netwerk van professionals die allemaal bezig zijn met de fysieke leefomgeving en interesse hebben in hoe je daar slim mee om kunt gaan. 

 

Wie zoeken we?

 • Je bent in je dagelijkse werk bezig in de fysieke leefomgeving, bijvoorbeeld als ontwerper, bouwer, of door het organiseren van evenementen, of iets anders interessants.
 • Je hoeft geen kennis van slimme steden, digitalisering of technologisering te hebben, maar je bent wel nieuwsgierig naar hoe onze leefomgeving door deze ontwikkelingen gaat veranderen.
 • Je wordt enthousiast van creatieve sessies en deelt graag jouw ideeën.

 

Het idee achter de Slimme Initiatieventoets
Het zou mooi zijn wanneer je, bij elke ingrijpende actie in de leefomgeving ‘als vanzelf’ allerlei aanwijzingen en informatie krijgt aangereikt die je moet weten om jouw plan zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Dat alle benodigde informatie – zoals het realiteitsgehalte van je plan, een aanwijzing welke partijen betrokken zijn, etc. – zichtbaar worden in een digitaal informatiesysteem. Bijvoorbeeld via een interactieve kaart, of wordt het een hologram waar je door de leefomgeving kunt lopen, of een sociaal platform waarbij data per locatie naar voren komt? 

Er is al een digitaal middel in de maak, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit stelsel gaat ons informatie leveren over de relevante regelgeving, maar er is veel meer informatie beschikbaar en nodig voor de uitvoering van een initiatief. Daarom willen we vanuit de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ een tool ontwikkelen  die ook rekening houdt met historische en toekomstige scenario’s in de leefomgeving, én kijkt welke informatie belangrijk is voor een initiatief. Zo zorgt de tool ervoor dat initiatiefnemers efficiënter, sneller een aanvraag kunnen doen, zonder voor verassingen te komen staan. 

Voorbeeld: Gemeente Breda werkt bijvoorbeeld al met een systeem wat je kunt gebruiken wanneer je ‘iets wil doen in de buitenruimte’. Stel er moet een straat worden afgesloten voor werkzaamheden of voor een evenement. Je selecteert dit gebied in de digitale kaart en je krijgt meteen te zien dat buslijn 121 hier doorheen rijd (en je dus met de betreffende vervoersmaatschappij contact moet leggen). Mogelijk had je helemaal niet had bedacht dat in dit geval OV-informatie relevant is voor het beantwoorden van jouw vraag. 

Bij de tool die wij voor ogen hebben komt alle relevante data, specifiek voor de tijd en context van jouw initiatief naar voren. Maar welke informatie moet getoond worden bij verschillende scenario’s? En welke data is er beschikbaar? En hoe kunnen we de data visualiseren? 

Om antwoord te geven op deze vragen hebben we de ervaring en expertise nodig van mensen uit het veld. Daarvoor organiseren we een ontwerpworkshop op 22 april, waarin we een eerste ‘proof of concept’ van de Slimme initiatieventoets. 

Meer informatie en aanmelden
Wilt u meer weten over de workshop of over de tool die we ontwikkelen? Neem dan contact op met Zoë Spaaij (zoe@future-city.nl). Wilt u meedoen, meldt u dan direct aan. Deelname is kosteloos.

Over de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’
Digitalisering en technologisering veranderen onze steden, regio’s en dorpen de komende jaren ingrijpend. Maar welke instrumenten hebben we nodig om dat op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen? Waarmee we de leefbaarheid in onze steden kunnen vergroten en onze democratische waarden kunnen borgen. In de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ontwikkelen, toetsen en implementeren we die instrumenten. City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ wordt op verzoek van het Ministerie van BZK i.s.m. Stedennetwerk G40 uitgevoerd door Future City Foundation. Kijk voor meer informatie op www.citydealslimmestad.nl.

DETAILS EVENEMENT
Datum Vrijdag 22 april 2022
Aanvang van 09.00 tot ca. 12.30 uur
Locatie Paulus Borstraat 41, 3812TA, Amersfoort