De smartcityexpo komt er aan. Het jaarlijkse moment waarop we aan de wereld laten zien waar we goed in zijn. En ons laten inspireren door de ander.
Maar waar zijn we dan zo goed in? Om het kort samen te vatten: We benutten de kansen die digitalisering en technologisering bieden om de opgaven in onze regio’s, steden en dorpen op te lossen. Dat doen we met respect voor de democratische samenleving waarin we leven.
We hebben een sterke stedenbouwkundige traditie
Nederland is een van de meest ontworpen landen ter wereld. De delta waarin we leven maakt dat mogelijk. Er is weinig grond in Nederland die niet tot nut gemaakt kan worden. En als we er voor kiezen om dat niet te doen, om de natuur zijn gang te laten gaan, nou dan kiezen we daar dus bewust voor. We doen dat al eeuwen en we zijn er goed in.
De afgelopen eeuw is die delta sterk verstedelijkt. Ongeveer 75% van de Nederlanders woont in een stad en voor de andere Nederlanders is de stad nooit ver weg. Daarbij zijn ook onze regio’s en dorpen niet zomaar ontstaan. Kijk maar de polders in het Westen van ons land of de veenontginningen in het Oosten.
Onze steden zijn daarbij flink verdicht, maar tegelijkertijd willen we onze ligging aan het water en onze natuur respecteren. De uitdagingen waar steden wereldwijd voor staan op het gebied van klimaatneutraliteit, leefbaarheid en digitale inclusiviteit zijn voor ons heel herkenbaar. En wij weten als geen ander hoe we daarmee om moeten gaan. De oplossingen die we hebben bedacht zijn schaalbaar en overal ter wereld toepasbaar.
Wij maken een duurzamere toekomst door doelgericht stedelijk (her)ontwerp, samenwerking en een geavanceerd maar maatschappelijk verantwoord gebruik van informatietechnologie.
We werken daarin optimaal samen
In Nederland zijn de lijnen kort en weten we elkaar te vinden: de markt staat in contact overheden, maar ook de rijksoverheid en de lokale en regionale overheden en steden onderling. Met respect voor elkaars belangen, kennis en ervaring. Wetend dat niemand het alleen kan. Naast schaalbaarheid en aansluiting bij internationale standaarden (waarin wij ook bewust het initiatief nemen) gaat veel aandacht uit naar ethiek en privacy.
Nederlanders staan bekend als nuchter: we zijn er trots op dat we pragmatisch en daadkrachtig zijn. Onze aanpak, met zes concrete en tastbare pijlers, sluit aan bij onze Nederlandse tradities van stedenbouw, polderen en een open samenleving gebaseerd op gelijkheid en inclusiviteit.
We innoveren vanuit waarde
We denken niet alleen na over techniek, maar ook over de consequenties daarvan. We willen de kansen van digitalisering en technologisering zo benutten dat het onze democratie versterkt. Maar hoe doen we dat? In welke samenleving willen wij leven? De digitale transitie werkt voor iedereen, en iedereen kan deelnemen aan het digitale tijdperk: we hebben allemaal controle over ons eigen persoonlijke, digitale leven en kunnen vertrouwen hebben in een veilige, digitale wereld. Grondrechten en publieke waarden zijn leidend voor de ontwikkeling van de digitalisering en het gebruik van al haar toepassingen. Met deze aanpak loopt Nederland internationaal gezien voorop.
We maken goed gebruik van data
Meer dan ooit is een hoogwaardige digitale infrastructuur onmisbaar voor economie en de samenleving. Alleen dan kan domeinoverstijgend gebruik worden gemaakt van data om grote opgaven veel meer in samenhang en op basis van actueel (in)zicht aan te pakken. Nederland loopt internationaal al jaren voorop op dit gebied en investeert bewust in cloudtechnologie, kunstmatige intelligentie, 5G/6G en hoogwaardige datatoepassingen. Niet voor niets neemt Nederland met het DMI-ecosysteem een leidende positie in bij het realiseren van federatieve Dataspaces onder (wettelijk vastgelegde) principes als data aan de bron, datasoevereiniteit, digitaal vertrouwen (via een stelsel van afspraken) en interoperabiliteit (nationaal en internationaal, binnen en tussen domeinen). Het DMI-ecosysteem is een aansprekend voorbeeld van hoe de mogelijkheden van data- en platformtechnologie worden ingezet voor slimme en duurzame steden en mobiliteitsinnovatie.
We onderscheiden ons bovendien van andere landen omdat we onze data over bouwen en gebouwbeheer herbruikbaar te maken voor andere toepassingen in en rond de stad. Zo wordt onze data ook duurzaam ingezet.
We krijgen via Urban Data Platforms inzicht in hoe onze steden functioneren
Urban Data Platforms bieden gemeenten niet alleen beter inzicht en inzicht in het daadwerkelijk functioneren van hun stad, maar bieden ook een concreet handelingsperspectief en sturingsmogelijkheden. Een (Urban) Data Platform (UDP) is een digitaal platform waarin gegevens tussen alle deelnemers kunnen worden uitgewisseld en nieuwe toepassingen kunnen worden ontwikkeld en geïmplementeerd voor grote opgaven, zoals stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid, inclusieve dienstverlening en mobiliteit. Dit maakt het ook voor kleinere steden mogelijk om hun eigen data in te zien en te delen, en om data van derde partijen te ontvangen.
Geavanceerde Digital Twins kunnen van grote waarde zijn bij stedelijke herontwikkeling. Deze laten verbanden zien tussen onderwerpen en domeinen en stellen bestuurders, beleidsmakers, ontwerpende (bouw)partijen en bijvoorbeeld bestuurders in staat verschillende opties en scenario’s met elkaar te vergelijken op basis van betrouwbare modellen. Bovendien bieden Digital Twins uitstekende visualisatiemogelijkheden om interactief in gesprek te gaan met (toekomstige) bewoners en gebruikers.
We zijn experts op het gebied van slimme mobiliteit
Het oorspronkelijke idee achter het Nederlandse Talking Traffic- programma – het faciliteren van de uitwisseling van data tussen weggebruikers en intelligente infrastructuur binnen een publiek- private dataketen om op basis van real- time data de nadelige effecten van mobiliteit te verminderen – is geïmplementeerd succesvol en gaat op volle kracht vooruit.
Steeds meer partijen willen aansluiten bij de dataketen, steeds meer buitenobjecten worden digitaal gekoppeld en steeds meer steden erkennen de meerwaarde van het slim kunnen begeleiden en beheren van groepen weggebruikers. Als gevolg hiervan wordt Talking Traffic steeds belangrijker voor overheden als een combinatie van instrumenten voor het vereenvoudigen van beheer en onderhoud, maar ook voor beleidsbeslissingen. De belangstelling voor dit soort datagedreven mobiliteit groeit, vooral in steden die bezig zijn met het uitrollen van het Smart City- concept.
De toch al beperkte ruimte in drukke binnensteden vraagt om bewuste keuzes, ook op het gebied van mobiliteit. Minder bezit en meer delen, minder belasting voor burgers en hun omgeving, maar zonder concessies te doen aan de toegankelijkheid van voorzieningen, beschikbaarheid van vervoer en comfort. Wij richten ons op verschillende vormen van deelmobiliteit, het verantwoord realiseren van knooppunten, slimme toegang, meer verkeersveiligheid en duurzame alternatieven.