Wat wil het bijtje van het bloempje?

Tekst: Jan-Willem Wesselink, Future City Foundation

We zijn deze week op summerschool. Het gaat over platforms en ecosystemen en hoe de overheid een platform wordt – of een netwerk of een ecosysteem. Ik was nooit zo goed in biologie. Dus de ecoysteem-metafoor vind ik altijd een beetje ingewikkeld. Dieren en plantjes, daar zie ik het nut wel van in, maar ze zijn verder niet echt mijn ding.

Daarbij heb ik neiging om altijd wat te diep in te gaan op een metafoor; dat moet je niet doen. Want dan klopt het niet meer. Want in zo’n ecoysteem, ben ik dan het bijtje of het bloempje? En als ik het bijtje ben, wat wil ik dan van dat bloempje? Of andersom. Dat weet ik niet, en toch vlieg ik naar dat bloempje en is het bloempje blij dat ik dat doe. Want als bijtje word ik beter van het bloempje en andersom werkt het net zo.

Ofwel, het gaat over relaties. Tussen bijtjes en bloempjes, maar ook tussen alle andere diertjes en plantjes in het ecoysteem. Alleen zijn ze bijzonder en uniek, maar toch ten dode opgeschreven. Maar waarom? Wat maakt dat dat ene bijtje afhankelijk is van dat ene bloempje?

Dat onderzoeken we tijdens de Trots op Projectendag. Dan gaan we dieper in op dat ene bijtje, bloempje, torretje of snoek. Niet omdat die in zijn eentje zo belangrijk is, maar juist om de samenhang te snappen door ons te verdiepen in de onderdelen.

Wil jij erbij zijn? Meld je vandaag nog aan voor de Trots op Projectendag op 14 september in Breda. Je vindt alle informatie hier.