Waarom zou je eigenlijk naar de Expo Barcelona gaan?

Van 5 tot 9 november zijn we met een groot deel van de Nederlandse smartcitycommunity in Barcelona op de Smart City Expo. Tijdens een van de informatiesessies die we hadden over “Barcelona” kwam uit het publiek de vraag “Maar… maak nou eens duidelijk, ‘what’s in it for me?”. Het antwoord daarop kan ik alleen voor mezelf geven.

Mijn advies is dan ook om, voordat je gaat, zelf na te denken over de vraag waarom je dat doet. We kunnen wel zeggen waarom wij gaan. Daarom hier 5 redenen waarom we vanuit de Future City Foundation al die jaren in november afreizen naar Barcelona:

1) Nederland is geen eiland. Wij willen graag weten wat er in de rest van de wereld op smartcitygebied gebeurt. We willen leren van de kennis en kunde van andere landen en zij van ons. Dat kan het hele jaar door gericht online en in Barcelona ook wat ongerichter, impulsiever en toevalliger. Dat is enorm waardevol voor mijn eigen ontwikkeling.

2) De smartcitymarkt houdt niet op bij Hazeldonk. Onze partners maken prachtige producten voor de rest van de wereld, en de rest van de wereld maakt die voor ons. De Expo is van oudsher de marktplaats waar die producten getoond kunnen worden. Voor onze partners is dat enorm belangrijk. Of ze nou wat te bieden hebben, of juist iets zoeken.

3) We laten in Barcelona zien dat we geen losse partijen zijn, maar deel van het Nederlandse ecosysteem. Dat we daar trots op zijn. We verkopen niet alleen ons zelf, maar ook de partners in het ecosysteem. En dat versterkt ons. Lees ons narratief er maar op na.

4) We leren elkaar in dat ecosysteem weer wat beter kennen. Daarvoor hoef je natuurlijk niet naar Barcelona, maar het is toch mooi meegenomen: er is geen groter Nederlands netwerkevent op smartcitygebied, dan Barcelona.

5) Barcelona is een dompelbad. Het is fijn om vijf dagen lang zo intensief met smart city bezig te zijn. Zoveel gesprekken te hebben, nieuwe ideeën op te doen, aan de slag te zijn. Dat levert ook veel op wat we niet verwachtten. Zoals onze contacten met Vlaanderen vorig jaar. Of de aanzet tot de City Deal in 2019.

Een compleet overzicht van de doelen van de missie vind je in het narratief: lees het narratief hier.

Wil je alles te weten komen over de Expo Barcelona? Je vindt het op de homepage van de Expo op slimmestadzodoenwedat.nl: klik hier om naar de pagina te gaan.