Van Slimme Stad naar Ecosysteem

Op 28 oktober 2024 bestaat de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ 5 jaar. Nou ja, niet helemaal natuurlijk, want de Deal  werd in 2020 getekend. En met het boek waar de deal een vervolg op is, werd werd in 2018 begonnen. Volgt u het nog? Succes heeft vele geboortedata.

Maar op 28 oktober 2019 kwam het samen. We boden tijdens de Dag van de Stad in Den Haag ons boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ aan aan de Bredase burgemeester Paul Depla en Wim Willems die destijds wethouder was in Apeldoorn en smartcitykoploper binnen de G40.

En ’s middags hadden we nog een boekaanbiedingsfeestje voor partners georganiseerd in een hotel om de hoek. Daar zaten onze partners te wachten op collega Wendolijn Beukers en mijzelf. Maar liefst 26 partners hadden het boek mogelijk gemaakt en dat wilden we vieren. Maar terwijl de champagne daar werd ontkurkt waren Wendolijn en ik in gesprek geraakt met de mensen van Agenda die zeiden dat het de gewenste basis was voor een City Deal. Ons antwoord: ‘Prima plan, maar wat is een City Deal?’

Dat leerden we in het jaar daarna. Future City bouwde een netwerk van ruim 80 partners in twee City Deals in het fysiek en sociaal domein. Waarvan de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ nu wordt geborgd in het DMI-ecosysteem. De rest is geschiedenis, of meer nog: het heden. Want eind 2024 nemen we afscheid van de City Deal en vinden we onderdak bij DMI. Daar zijn we erg blij mee. Want City Deals zijn bedoeld voor onderwerpen die slecht belegd zijn bij Rijk en gemeenten en door de oprichting van DMI is dat niet langer het geval. We weten dat een brede rivier als DMI vele bronnen heeft en  zijn er  trots op dat wij er daar één van zijn.

Nu rest ons alles wat hoort bij samengaan: goed opbergen wat je wil behouden, weggooien wat je niet meer nodig hebt, proberen de ander te begrijpen (ook als je er niets van snapt) en een goed vrijgezellenfeest. Daarover later meer.

Jan-Willem Wesselink
Programmamanager Future City Foundation