Terugblik Ai in de Stad

Op 12 september vond in Breda het congres Ai in de Stad plaats, waar meer dan 250 professionals samenkwamen om te verkennen hoe kunstmatige intelligentie onze steden kan transformeren.

Het tweelingzusje van wethouder Carla Kranenborg-van Eerd – CarlAi

De dag begon met de officiële opening door wethouder Carla Kranenborg-van Eerd, die in gesprek ging met haar eigen digitale tweeling, CarlAi. Dit gaf meteen stof tot nadenken over de ethische en technische aspecten van Ai. Carla was zelf ook onder de indruk toen ze haar ‘tweeling zusje’ voor het eerst zag.

Dit zei Carla voor het congres over CarlAi: “Ik heb al een eerste proef mogen zien en was écht onder de indruk. Heel bijzonder om met jezelf in gesprek te gaan. De Ai-versie en mijn stem zijn helemaal gemaakt van beeld en geluid van mij dat van internet is gehaald. Dat is waanzinnig, maar heeft natuurlijk ook een keerzijde. Tijdens ‘Ai in de Stad’ gaan we daar ook over in gesprek, want Ai gaat de wereld op zijn kop zetten. Onze stad heeft dankzij innovatieve bedrijven en vooruitstrevende onderwijsinstellingen een mooie voorsprong als het gaat om toegepaste techniek en creativiteit. Het is nu de kunst om dat met elkaar op een goede manier verder uit te bouwen. Zo zorgen dat Breda een bruisende, leefbare en duurzame stad is. Ook in de toekomst. Door slim gebruik te maken van nieuwe techniek kan dat ook.”

Wat gebeurde er tijdens het congres?

Het congres bood een rijk programma waar je kon leren in lectures, co-creëren in workshops en je kon je laten inspireren op de inspiratie-expo. Ook stonden er keynote presentaties op het programma van internationale experts, waaronder Jarmo Eskelinen en Marco Alfaro, die hun visie deelden op de impact van Ai op stedelijke transformatie. Voor degenen die de keynote van Eskelinen hebben gemist, is deze online terug te kijken.

De workshops en lezingen boden hands-on inzichten en behandelden thema’s zoals leefbare en duurzame stad, de veilige stad, de sociale en gezonde stad en economie en cultuur in de stad. De rode draden door het programma heen waren  ethiek & burgerschap, techniek en cultuur. Deelnemers konden in interactieve sessies praktische kennis opdoen en innovatieve Ai-oplossingen voor stedelijke uitdagingen ervaren.

En we deden nog meer…

Een ander hoogtepunt van de dag was de Inspiratie-Expo, waar innovatieve producten en tools werden getoond die de toekomst van stedelijke omgevingen vormgeven. Van Ai-gestuurde meetstations zoals Kinetic-analysis voor het meten van bloeddruk en valrisico tot slimme stadsoplossingen zoals de Beter Bereikbaar Applicatie en gepersonaliseerde Ai-geuren, waren in de expo diverse innovatieve Ai-projecten te zien. Bezoekers kregen de kans om Ai te beleven.

Filmfestival ‘s Avonds organiseerden we een filmfestival over Ai in de Stad in het filmhuis van Breda. Nick van Apeldoorn gaf een inleiding op de films ‘Her’ en ‘The Beast’. Hij legde uit dat virtuele mensen en Ai-entiteiten emoties kunnen opwekken, maar dat er een ethisch vraagstuk speelt over de grens tussen menselijke relaties en Ai. Hij benadrukte dat Ai bepaalde menselijke taken, zoals die waarbij respect, begrip en liefde nodig zijn, nooit zou mogen vervangen.

Wat hebben we zoal geleerd?

  • De snelheid van innovatie staat vaak in contrast met de traditie bij stadsontwikkeling, wat een uitdaging vormt voor steden​.
  • Ai verandert stedelijk ontwerp en stadsbeheer, onder andere door het gebruik van digital twinning en Ai-ontwerptools.
  • Het is mogelijk om letterlijk met de stad te communiceren via Ai.
  • Ai kan helpen om steden en inwoners gezond te houden en het sociale domein te versterken.
  • Ethisch verantwoord gebruik van Ai in de gezondheidszorg is essentieel.
  • Ai kan de werkdruk verlagen door een virtuele collega die niet-medische vragen beantwoordt.
  • Ai kan worden ingezet om de stad veilig te houden, maar moet verantwoord worden gebruikt.
  • Zelfvliegende drones en Ai-innovaties kunnen door de politie worden ingezet om de veiligheid te verbeteren.
  • Het gebruik van Ai moet voldoen aan de richtlijnen van de Ai-act.
  • Ai heeft een grote impact op de economie en cultuur van steden.
  • De Europese Ai-Act heeft ethische implicaties voor steden en moet goed worden begrepen.
  • Ai kan worden gebruikt door kunstenaars om een nieuwe kijk op de stad te ontwikkelen.
  • Begrip van de werking van Ai, generatieve Ai, data en encrypted data is cruciaal voor effectief gebruik van de technologie.

Het was niet alleen een dag vol nieuwe inzichten en netwerkmogelijkheden, maar ook een viering van een jaarlijks terugkomend congres van ‘Ai in de Stad’. De foto’s van het congres zijn nu beschikbaar op de website (www.aiindestad.nl ), zodat iedereen nog eens kan terugblikken op deze innovatieve en inspirerende dag.

Of klik hier om de foto’s te bekijken:

Ai in de stad by Fotostudiosas (pixieset.com)

AI in de stad Dag 2 by Fotostudiosas (pixieset.com)

Op de hoogte blijven van alles wat Ai in de Stad doet? Kijk op onze website ( www.aiindestad.nl ) en volg ons op LinkedIn (Ai in de Stad: overzicht | LinkedIn)