Nu online: Kennisplatform Ethiek in de slimme stad

Zet jij de slimme stad in voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, mobiliteit en verstedelijking? Dan is het van belang dat je de ethische aspecten van de inzet van data en digitale technologieën goed in kaart hebt.

Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie bewust is van ethische vraagstukken en hoe borg je ethiek in jouw projecten en processen? Hoe implementeer je het ethisch proces in je project? En hoe zorg je ervoor dat je de lessen van het ethisch proces kunt inzien en begrijpen?

Vanaf vandaag ben je welkom op de website https://slimmestadzodoenwedat.nl/ethiek. Het is een kennisplatform dat je tools en inspiratie-artikelen biedt om het ethisch proces te starten, te overzien en te begrijpen.

De website is opgedeeld in vier onderdelen die het ethisch proces vertegenwoordigen: bewustwording, implementatie, perspectief en reflectie. Bij elke stap vind je tools en artikelen toegespitst op de rol in de organisatie/samenleving.

Ben je een bestuurder? Dan kun je bij elke stap terecht bij ‘Bestuur (waarden)’. Maak je deel uit van het management/beleidsteam? Volg de links bij ‘Management en beleid (proces)’. Uitvoerende medewerkers kunnen terecht bij ‘Uitvoering (proces)’. Bevind jij je in de slimme stad, maar ben je er niet in werkzaam? Dan vind je waardevolle tools en artikelen onder ‘Inwoner/stad’.

Heb jij goede ideeën voor extra tools en artikelen? Wij stellen dat enorm op prijs! Meld hier een tool aan voor de Slimme Stad Toolbox en de Ethiekwebsite.