Maak de stad weer weerbaar

Is het een geruststellende gedachte dat je je noodpakket op orde hebt? Ik kocht 12 liter water, haalde genoeg conservenblikken in huis, deed batterijen in de radio, maar werd er wel een beetje cynisch van. Fijn dat ik nu twee dagen kan overleven als ons land wordt platgelegd door een Russische of Chinese cyberaanval, maar wat gebeurt er daarna? Moet ik dan de lokale supermarkt beroven of kan ik beter direct naar het distributiecentrum bij de snelweg gaan?

Dat is geen bangmakerij, want volgens het Cybersecuritybeeld Nederland 2023 is de kans op een cyberattack groot. “Door verwevenheid van processen in het digitale ecosysteem kan iedereen de gevolgen ervaren van een cyberincident, zelfs als deze in eerste instantie ver weg lijken.” En daar kan je je maar beter op voorbereiden, aldus het Nationaal Cyber Security Centrum. En oh ja, valt het internet uit, dan ligt het land plat. Want alles is verweven met het internet.

Hoe heeft mijn gemeente zich daar op voorbereid? Hoe weerbaar is de stad waarin ik woon? Kunnen mijn zonnepanelen energie leveren aan het verzorgingstehuis om de hoek? Hoe gaat de gemeente het voedsel in uit de distributiecentra verdelen? En de brandstof? En hoe weet ik dat als er geen internet is?

In de afgelopen eeuw is Nederland uitgegroeid tot één groot complex netwerk. En dat blijkt nu helemaal niet zo handig. Want dat netwerk zit bomvol. Netcongestie komt niet alleen voor op het elektriciteitsnet, maar op elk netwerk. Op de weg noemen we het file, in de trein moet je staan, het internet wordt traag en de economie is allesbehalve circulair

De opgave voor de komende jaren is om die netwerken weer behapbaar te maken. In kleine eenheden onder te verdelen. Zodat je ze kan afschakelen. En we weerbaarder zijn. Tegen cyberaanvallen van statelijke actoren, maar mochten die nooit komen, in ieder geval tegen overbelasting.

Jan-Willem Wesselink

Programmamanager Future City Foundation