In september bezocht een delegatie van 25 bestuurders en strategen de steden Heidelberg van Freiburg. De lessen die we daar leerden, delen we graag via deze website. Van Viktoria Reith van het Amt für Umweltschutz leerden we over digitalisering in het klimaatbeleid van de stad.
Heidelberg, een stad in het Duitse bondsland Baden-Württemberg met 160.000 inwoners, heeft een sterke focus op duurzaamheid en klimaatbescherming, met 97% van de bevolking die klimaatmaatregelen ondersteunt. De CO2-uitstoot per inwoner ligt met 5,6 ton per jaar aanzienlijk lager dan het Duitse nationale gemiddelde van 11 ton.
De gemeente streeft ernaar om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn binnen de gemeentelijke organisatie en tegen 2040 voor de hele gemeente. Dit ligt in lijn met de doelstellingen van de deelstaat Baden-Württemberg en de federale doelstellingen van Duitsland, die streeft klimaatneutraliteit in respectievelijk 2040 en 2045.
Klimaatbeschermingsplan
De stad heeft een klimaatbeschermingsplan. Dit digitale plan biedt een uitgebreide structuur voor het meten, monitoren en bijwerken van klimaatbeschermingsmaatregelen. Belangrijke voordelen van het plan zijn:
– Monitoring en visualisatie van CO2-reductiepaden.
– Transparantie en communicatie met het publiek en beleidsmakers over de voortgang.
– Het aansturen van maatregelen en hun effecten op CO2-reductie.
– Regelmatige updates op basis van veranderende parameters en wetgeving.
Het plan omvat zowel kwantitatieve als kwalitatieve monitoring, waarbij de CO2-balansen worden gecontroleerd en de voortgang van de implementatie van de maatregelen wordt gevolgd. De resultaten worden gepubliceerd, zodat zowel de overheid als het publiek op de hoogte blijven van de voortgang.
Voor de technische ondersteuning van het digitale plan is gekozen voor de software ClimateView, die ondersteuning biedt bij het modelleren van reductiepaden, visualisatie en gebruikersvriendelijke monitoringtools. De keuze voor ClimateView werd mede beïnvloed door de goede ervaring van andere steden en de mogelijkheid om data te integreren in bredere CO2-balansen.
Beperkingen
Hoewel het plan veel mogelijkheden biedt, zijn er enkele beperkingen, zoals de noodzaak van handmatige invoer voor kleine maatregelen en de afwezigheid van een specifieke focus op hernieuwbare energie. In de toekomst worden verbeteringen verwacht op het gebied van gegevensvisualisatie en het integreren van nieuwe doelstellingen, zoals het plannen van gemeentelijke warmtenetten.
Het opstellen en implementeren van een digitaal klimaatbeschermingsplan is een tijdrovend proces, maar de voordelen zijn duidelijk. Door digitalisering worden de voortgang en doelstellingen van klimaatbescherming eenvoudiger gecommuniceerd, en door het gebruik van de ClimateView-methodologie kunnen steden wereldwijd van elkaar leren en hun processen versnellen.
Geleerde lessen
>> Start vroeg met het kiezen van de juiste digitale tools die passen bij je klimaatplannen.
>> Gebruik bestaande CO2-balansen om processen sneller te laten verlopen.
>> Baseer je klimaatmaatregelen op wetenschappelijke methoden voor effectiviteit.
>> Wijs een centrale coördinator aan voor het beheer van het klimaatbeschermingsplan.
>> Zorg voor transparantie door digitale middelen in te zetten voor monitoring en communicatie.
>> Implementeer gestandaardiseerde methoden om vergelijkbaarheid en samenwerking tussen steden te bevorderen.
Presentatie
Meer info
https://stdhd.de/s/klimaschutzplan
https://www.heidelberg.de/Digitale-Stadt/startseite.html
https://www.heidelberg.de/hd/HD/Leben/Umwelt+und+Nachhaltigkeit.html