Geen slim fietsslot

Tekst: Jan-Willem Wesselink, projectleider City Deals ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk’ en programmamanager Future City Foundation.

Ik hou heel erg van fietsen. Ik fiets snel op mijn racefiets, door het bos op mijn mtb en naar het station op mijn stadfiets. En vroeger nam ik de OV-fiets voor de kilometers in de stad waar ik aankwam. Maar niet meer. Want dat levert me boetes op voor fouten die ik niet heb gemaakt, maar waarvan ik ook niet kan bewijzen dat ik ze heb gemaakt. NS heeft namelijk de sloten slim gemaakt.

OV-fietsen hadden altijd een sleutel en als je weer op het station was, scande een mevrouw of meneer je sleutel en liet je die in je slot zitten en klaar. Maar mevrouwen en meneren kosten geld en soms nam iemand zijn sleutel mee naar huis en dat koste ook geld. Dan zou je zeggen: maak die OV-fiets gewoon iets duurder.

Maar NS koos ervoor om een slot te ontwikkelen dat zo ingewikkeld is dat er een handleiding bij nodig is en dat vereist dat je je fiets precies goed parkeert en op slot doet als je je fiets inlevert. Of juist niet op slot doet. Of zo. Dat op de goede plek zetten komt nogal nauw. Je moet er dus maar op vertrouwen dat je fiets is uitgecheckt.

NS koos voor een technische oplossing voor een relatief klein gedragsprobleem en veroorzaakt vervolgens tal van nieuwe probleempjes. Zo moet het dus niet. Dat is niet de oplossing. Denken vanuit de gebruiker wel. Dan krijg je een echte slimme stad.