Fijnstofonderzoek met scholieren op de snuffelfiets

GLOBE Nederland zet projecten op, zodat leerlingen van middelbare scholen door heel Nederland meten aan hun leefomgeving. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van de snuffelfiets om de fijnstof in kaart te brengen. In de provincie Utrecht doen al 22 scholen mee. We werken bij dit project samen met het RIVM en verschillende gemeentes en provincies, waaronder de provincie Utrecht.

Fijnstof bestaat uit microscopisch kleine vaste deeltjes die in de lucht zweven en kleiner zijn dan 10 micrometer. Fijnstof wordt onder andere uitgestoten door industrie, landbouw en verkeer.

Te veel fijnstof in lucht zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Volgens berekeningen van het RIVM is door deze slechte luchtkwaliteit de levensverwachting van een Nederlander gemiddeld 9 maanden korter.

GLOBE wetenschapper Hester Volten (RIVM) roept alle middelbare scholieren van Nederland op om te helpen met het doen van fijnstof metingen en zo de luchtkwaliteit in Nederland beter in kaart te brengen.

SNUFFELFIETS

Schroef deze hypermoderne sensor op je stuur en maak van je fiets een “snuffelfiets”. De sensor is direct klaar is voor gebruik en toont automatisch de luchtkwaliteit van jouw volledige fietsroute op de website. Je kunt deze sensoren eventueel ook op een vaste plek (stationair) ophangen zodat ze constant data doorgeven.

STATIONAIRE SENSORKIT

Met een stationaire sensorkit gaan de leerlingen aan de slag om zelf een fijnstofsensor te monteren. Ze leren hierbij hoe verschillende onderdelen werken en hoe deze gemonteerd en geprogrammeerd moeten worden. Een sensorkit wordt daarna op een vaste plaats rondom school gehangen. Voor de sensorkit heb je een vaste plek nodig waar stroom naartoe kan en waar verbinding kan worden gemaakt met de wifi.

Bron: Fijnstof – GlobeNL (globenederland.nl)

Dit onderzoekproject wordt getoond op de Slimme Stad Parade op 23 mei in Utrecht! Benieuwd naar dit onderzoek? Meld je dan aan via: Slimme Stad Parade 23 mei 2024 – Agendastad

Wil je je alvast inlezen?