PLATFORM VOOR ETHIEK

lEER MEER OVER ETHIEK

Ethiek gaat verder dan regels over privacy. Ethiek gaat niet over wat we mogen, maar wat we wíllen. Wat zijn onze waarden in het scheppen van de toekomst? Deze vraag krijgt een steeds grotere plek in onze projecten en organisaties.

De kunst is om op het juiste moment, aan de juiste gesprekstafel, de juiste dialoog te kunnen voeren over ethische vraagstukken. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat bestuurders, leidinggevenden en betrokkenen zich bewust zijn van de ethische vraagstukken? En hoe voer je de dialoog daarover? En hoe borg je ethiek in de projecten en processen binnen de organisatie?

Er is een groeiende aandacht voor ethiek en digitalisering. Je vindt op internet een enorme hoeveelheid informatie over dit onderwerp en een scala aan instrumenten voor een gesprek over ethiek. Vaak zijn deze gepresenteerd vanuit een bepaalde (overheids-)laag of een specifiek methodiek. Zo zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen.

Voor dit kennisplatform is een inventarisatie gedaan naar beschikbare kennis en instrumenten op het gebied van ethiek en (digitale) technologie. De resultaten zijn samengebracht in de ‘Landkaart Ethiek’.

Bekijk hier de ‘Landkaart Ethiek’.