De updateable stad

Mijn stad krijgt geen automatische updates. Ook mijn wijk niet en zelfs het huis waarin ik woon niet. Dat is best gek. Want mijn telefoon die veel goedkoper is en mijn laptop die nog minder kost, bieden die mogelijkheid wel. Net zoals mijn tv, mijn zonnepanelen, mijn slimme meter en tal van andere apparaten in mijn huis. Maar het huis zelf, ho maar. De wijk, nope. De stad, vergeet het maar.

Sterker nog, mijn huis zegt ook helemaal niet hoe het met hem gaat. En mijn wijk ook niet. Of de stad. Toen een tijdje geleden de bandenspanning in mijn – helemaal niet zo hele dure auto – te laag was, kreeg ik een melding. Als er te weinig zout in de vaatwasser zit, gaat er een lampje branden.

Dat wil niet zeggen dat er niets wordt gemeten in mijn huis of mijn wijk. In de wijk hangen steeds meer sensoren. Dat levert steeds meer data op en, na de juiste analyse, steeds meer kennis. Maar waar mijn telefoon een geheel is en helemaal van mij, is mijn wijk dat niet. Mijn telefoon is van mij en ik toen ik hem kocht, heb ik met Apple afgesproken dat ik updates kreeg. Part of the deal. En een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van Apple.

Maar de wijk heeft niet één eigenaar. En de data die er wordt gegenereerd al helemaal niet. Mijn wijk, de stad, ons land… er wordt op allerlei plaatsen, door tal van partijen, op vele manieren data verzameld via puntoplossingen. Maar een geheel is het niet.

Nog niet. Want door het Ecosysteem DMI, de Vlaamse Smart Data Space en vergelijkbare projecten in andere landen kunnen die puntoplossingen in de nabije toekomst veel gemakkelijker met elkaar hun data uitwisselen. Dat wordt mogelijk omdat daar standaarden voor worden ontwikkeld en afspraken over worden gemaakt. Dat is niet eenvoudig. Er zijn niet alleen nieuwe businessmodellen voor nodig, maar ook bestuurskundige afspraken.

Maar het moet lukken en het gaat lukken. Want alleen zo weten we veel beter wat er in onze steden speelt en kunnen we problemen oplossen voor ze te groot zijn. Net zoals dat gebeurt op mijn telefoon. De updateable stad komt eraan.

Jan-Willem Wesselink

Programmamanager Future City Foundation