Burgerbeschermingsmelding

Om half 11, tijdens de plenaire opening van de Business Day in Barcelona, ging op elke mobiele telefoon in de zaal het alarm af. Een oorverdovend gepiep en een tekst in het scherm “Burgerbeschermingsmelding: Aanhoudende en hevige regenval in Garraf en Barcelonès de komende 3 uur. Neem uiterste voorzorgsmaatregelen, vermijd onnodige verplaatsingen, blijf uit de buurt van beken en kloven, aangezien het waterpeil kan stijgen, zelfs als het momenteel niet regent. Er kunnen aardverschuivingen optreden.”

Uiteraard namen we die oproep serieus en zetten we een streep door de fietsexcursies die we hadden voorbereid voor het altijd zonnige Barcelona. Een van die excursies zou gaan naar – hoe cynisch – een stormtank die is gebouwd om dit soort buien aan te kunnen.

Maar veel meer nog gaf het alarm de urgentie aan van waar we mee bezig zijn in Barcelona: technologie inzetten om de grote vragen van steden op te lossen. Klimaatverandering is zo’n groot probleem, maar, eerlijk is eerlijk, dat bleef vaak een ver van het bed show. Nu kwam het met veel kabaal de zaal in.

Heel even voelden we hoe dichtbij dit komt. Heel even raakte het ons zelf. Want natuurlijk weten we dat over de hele wereld mensen lijden onder de gevolgen van klimaatverandering, maar in Nederland is de verleiding groot om daarna toch weer verder te gaan met de waan van de dag. Nu kon dat niet.

Jan-Willem Wesselink
programmamanager Slimme Stad en Ai bij ELBA\REC