Brabantse Sensorenregister

Vijfentwintig sensoren langs de N69 bij Valkenswaard die automobilisten waarschuwen voor overstekend wild, een luchtmeetstation bij het vliegveld in Woensdrecht dat luchtkwaliteit scherp in de gaten houdt en enkele lussen in de Gestelseweg in Den Bosch die voor de verkeersveiligheid het weggebruik monitoren. Ze staan samen met ruim 600 andere meetpunten in het zogeheten Brabantse Sensorenregister.

Met de openbare database geeft de provincie Noord-Brabant inzicht in het grote aantal sensoren dat ze gebruikt. “We willen dat iedereen kan zien welke sensoren er worden ingezet, op welke plekken en met welk doel”, zegt gedeputeerde Saskia Boelema (Digitalisering). “Dit is een schat aan informatie die ons kan helpen met de verbetering van de leefbaarheid in Brabant. Niet alleen door meteen iets te doen met bijvoorbeeld de informatie van lussen in de weg voor een betere doorstroming van verkeer. Maar ook door de data te gebruiken bij het nemen van maatregelen en het opstellen van nieuw beleid.”

Met ruim 600 meetpunten is het Brabantse register nog niet compleet. In de provincie zijn veel meer meetpunten voor publieke taken, zeker als die van partners worden meegerekend. Boelema: “Het register geeft nu al een mooi overzicht. We hopen binnen enkele jaren tot een nog completer overzicht van publieke meetpunten in de provincie te komen. Deelname van gemeenten, waterschappen, andere overheden en mogelijk zelfs private partijen zou de kaart nog completer maken.”

Meer weten over deze tool?