Borging City Deal Slimme Stad

In het borgingsdocument van de City Deal leest u over de resultaten van 5 jaar werken in de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat.’ Hiermee komt het werk binnen de City Deal ten einde en gaat het op allerlei plaatsen verder.

De City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ heeft de afgelopen vijf jaar gewerkt vanuit het besef dat digitalisering en technologisering grote invloed hebben op het ontwerp, beheer, bestuur en functioneren van regio’s, steden en dorpen, zowel in Nederland als wereldwijd. En dat dit kansen biedt om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals de energietransitie, klimaatverandering, verstedelijking, mobiliteit, circulaire economie en sociale inclusiviteit. Maar ook dat er tegelijkertijd vragen zijn over ethische kwesties zoals privacy, autonomie en rechtvaardigheid. De City Deal is uitgevoerd door de Future City Foundation en was een opvolger van het gelijknamige boek dat in 2019 door Future City is uitgegeven.

Binnen de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ is dit vertaald in de opgave om processen te veranderen waarmee regio’s, steden en dorpen worden ontworpen, ingericht, beheerd en bestuurd, zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de kansen die digitalisering en technologisering bieden.

Dat is gedaan in online en offline bijeenkomsten, die werden georganiseerd door de mensen van de Future City Foundation. Tijdens die bijeenkomsten werd er in verschillende werkgroepen door de partners gewerkt aan de vraag hoe de slimme stad vorm kon krijgen.

Outcome en output
Deze vijf jaar werken hebben geleid tot allerlei resultaten, waarbij onderscheid wordt gemaakt in outcome en output. Outcome verwijst naar de netwerken en samenwerkingsverbanden die zijn ontstaan, terwijl output de concrete tools en projecten betreft die zijn ontwikkeld.

Van alle outcome- en outputresultaten is in het borgingsdocument beschreven wat de aanleiding was om tot het beschreven resultaat te komen. Vervolgens leest u wat het gevolgde proces was en hoe dat volgens het kernteam het best kan worden geborgd, of al is geborgd. We hebben de tekst daarbij zo concreet mogelijk gemaakt. Dit document is opgesteld door de projectleider in samenspraak met de Dealmaker van Agenda Stad. Tijdens de stuurgroepvergadering van 4 december 2024 heeft de stuurgroep hiermee ingestemd.

Maar de City Deal leidde tot veel meer…
We organiseerden een dansfeest in ’s-Hertogenbosch, we hielden een filmavond in Breda en waren een aantal keer aanwezig op de Smart City Expo World Congress in Barcelona. We zagen elkaar online en in zaaltjes door het land. En zo ontstond een netwerk van mensen dat samenwerkt aan de slimme stad. Daarin ontwikkelden mensen nieuwe ideeën, formuleerden ze nieuwe opgaven, losten ze die samen op. Er ontstonden nieuwe samenwerkingsverbanden en soms zelfs bedrijven. Deelnemers vonden er nieuwe collega’s, nieuwe banen, stages en afstudeeropdrachten (voor zichzelf of hun kinderen) en sommigen vonden er zelfs de liefde.

De impact van de City Deal is dus veel groter dan de bijna veertienduizend woorden dan dit borgingsdocument weergeven. En daar zijn we heel trots op. Lang niet al die impact kennen we, weten we, of kunnen we meten. Zo werkt een ecosysteem ook. In dit document staat wat we weten en wat we willen vastleggen, omdat we het beschouwen als een duidelijk product van de City Deal. Maar heb je iets ontwikkeld wat hier niet vermeld staat, voel je dan niet gepasseerd, maar ga er lekker mee door. Maak impact.

Namens het hele kernteam en met instemming van de stuurgroep,
Jan-Willem Wesselink
Projectmanager City Deal Slimme Stad

Hier kunt u het borgingsdocument bekijken